Видеозаписът доказателство ли е в граждански процес?

Често наблюдаваме дребни нарушения заснети на видеокамери публикувани от пострадалите собственици в социалните мрежи. Обикновено хората не познават нарушителя и търсят някой да го разпознае. Записите се предават на полицията, практиката показва, че често те са разпознати и заловени.

Напоследък зачестиха и оплакванията от граждани за извършени нарушения спрямо тяхната лична собственост, било то дебни кражби, посегателство върху автомобила им или влизане с взлом в имота им.

Според съдилищата тези записи са сериозно и безпристрастно доказателство. Записът от видеокамери се подлага на няколко експертизи за да се провери дали е бил манипулиран и дали лицето от видеозаписът е действително това, което и извършило престъплението. Записът трябва да е с достатъчно добро качество за да може да се разпознае лицето.

Напоследък се търсят и камери с микрофон, които да записват звук. А съвременните камери разполагат и с интелигентни функции, които могат да разпознават и лице от база с данни. Това често се използва в по-големи търговки обекти и магазини, където ежедневно се случват дребни кражби.

Видеонаблюдение за магазини

При повторно влизане на лицето нарушител заснето от видеокамерата, моментално за по-малко от секунда се сравнява в съществуващата предварително зададена база данни и се появява нотификация на екрана в мониторинг центъра. Алгоритъмът за разпознаване на лица е с точност на 60-90%. Съвременните камери са с различна резолюция, между 2 до 5 мегапиксела са напълно достатъчни крадецът да бъде разпознат.